Music Facts: Tom’s Diner van Suzanne Vega

Een doodgewoon New Yorks eetcafé werd wereldberoemd dankzij een liedje van Suzanne Vega. In 1981 schreef Vega een popnummer waarin ze een ochtend in het restaurant van Tom beschrijft: Tom’s Diner, op de hoek van Broadway en 112th Street in The Big Apple.

De versie die wij kennen als de grote hit is niet de oorspronkelijke versie. De Britse producers Nick Batt en Neal Slateford van DNA maakten in 1990 een remix die wereldwijd goed scoorde. Het origineel verscheen al in 1987 op Vega’s album Solitude Standing.

Suzanne Vega wordt ook ‘de moeder van de mp3’ genoemd. De bedenker van de techniek achter mp3, de Duitser karlheinz Brandenburg, hoorde de a-capella versie van Tom’s Diner en wilde proberen of de geluidskwaliteit van het liedje goed zou blijven wanneer er een mp3 van gemaakt werd. Dat bleek tegen te vallen, en dus moest Karlheinz verder puzzelen…

We besparen je een lang technisch verhaal over mp3’tjes. Hieronder de clip van Tom’s Diner.