Music Facts: Lovely Day van Bill Withers

De mensen in onze omgeving hebben invloed op ons gedrag. Dat is, in het kort, de strekking van de hit Lovely Day van Bill Withers uit 1978.

Bill schreef het nummer samen met Skip Scarborough, die overleed in 2003. Skip was ook de inspiratie voor de tekst. In een interview met de website Songfacts vertelde Bill ooit: “Skip was een hele vriendelijke, zachte man. Met Skip was iedere dag een Lovely Day. Hij was een optimist”. Volgens Bill reflecteert dat naar anderen. “In zekere zin zijn we allemaal sponsen. We zijn een stuk aardiger als we lieve mensen om ons heen hebben. Heb je een stel eikels om je heen, dan wordt je zelf ook een eikel. We passen ons aan”.

Nog een paar feitjes over deze hit:

  • Lovely Day heeft jarenlang het record gehad voor langste uithaal. Aan het eind van het nummer houdt Bill een noot achttien seconden vast. Pas in 2000 werd dat record verbroken door zanger Morten Harket van de band A-Ha in het nummer Summer Moved On;
  • Ray Parker Jr. werd ingehuurd voor het gitaarspel;
  • De Nederlandse mixer Ben Liebrand had in 1987 succes met de remix van Lovely Day.